Wat zijn de beste koffiebonen

Wat zijn de beste koffiebonen?

Over het algemeen zijn de beste koffiebonen de Arabica koffiebonen, maar dat wil niet zeggen dat alle arabica koffiebonen goed zijn. Wanneer koffie cupping gedaan wordt kan de koffie tot een score komen van maximaal 100 punten.

Dus hoe dichter bij de 100 punten de koffie scoort hoe beter de koffie is. Maar smaak is natuurlijk wel iets heel persoonlijks en zo kan de een een koffie lekker vinden van 90 punten en de andere van 98.

Een van de duurste koffie is de Kopi Luwak maar de meningen over de smaak zijn toch wel heel verschillend zo zie je maar dat meningen verschillen. Overweeg je om Kopi Luwak te testen lees dan eerst ons artikel over deze koffie en waarschijnlijk ga je hem dan niet testen.

Dus ga vooral op je eigen smaak af. En is voor jouw de supermarkt koffie het lekkerst dan kan dat.

Welke koffiebonen

Er zijn vele soorten koffiebonen, maar de meest gebruikte en bekendste koffiebonen zijn de arabica en robusta koffiebonen.

De Robusta is over het algemeen de goedkoopste variant en vind je veel in de supermarkt, in de blends in de supermarkt zitten bijna altijd robusta koffiebonen met soms een toevoeging van lagere kwaliteit arabica koffiebonen.

De arabica een wat duurdere koffieboon van hogere kwaliteit zie je vaak bij koffiebranderijen en koffie speciaal zaken. Hier kun je ze vinden in 100% arabica blends, dat wil zeggen verschillende arabica koffiebonen gemengd met elkaar. Maar daarnaast ook als single origin of single estate koffie.

Waar moet ik mijn koffiekopen?

Over het algemeen kan je jouw koffie het beste niet in de supermarkt kopen. De koffie is vaak op hogere temperatuur gebrand in zeer korte tijd en is de samenstelling over het algemeen van slechtere kwaliteit koffiebonen.

Dit is heel eenvoudig zichtbaar want de prijs waarvoor de koffie in de supermarkt te koop is kan je nog geen ongebrande kwaliteit koffie kopen.

Maar waar dan wel kopen, het beste kan je ergens kopen waar ze vers gebrande koffie verkopen. Of dit nu een koffiebranderij is of een koffiespeciaalzaak is maakt niet zoveel uit. De koffie wordt op lagere temperatuur gebrand over een langere tijd wat veel beter is voor de smaak.

Koop lokaal en kijk of ze wat kunnen vertellen over de boeren waar de koffie vandaan komt

Het punt is wel dat jouw smaak van belang is en dan kan het natuurlijk zijn dat je deze verse gebrande betere kwaliteit koffie van de ene winkel/branderij wel lekker vindt en van de andere niet.

Dit kan te maken hebben met de koffieboon soort, de melange/blend maar ook met de branding het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de ene brander lichter of donkerder brandt dan de ander wat natuurlijk van invloed is op de smaak van de koffie.

Ook de zetmethode kan van invloed zijn op de smaak een espresso proeft andere dan een pour over koffie.

De boer

Vaak komen koffieboeren uit arme landen en werken hard voor hun geld, als je dan bedenkt dat de supermarkt koffie zo goedkoop is. En er rekening mee houdt dat de bonen verscheept moeten worden dan gebrand en verpakt en wederom naar de supermarkt gebracht wordt.

Veel koffieboeren kunnen amper rondkomen

Dan kan je er wel vanuit gaan dat het bijna onmogelijk is voor de boer om een goed salaris te verdienen want alle partijen rekenen hun kosten. Laatst was er een mooi programma op de tv over koffie en de prijs.

Hierin kwam naar boven dat het bijna onmogelijk gemaakt wordt voor sommige boeren om een goede boterham te verdienen. Met als gevolg dat ze niet kunnen investeren in het krijgen van betere kwaliteit koffie wat weer meer geld oplevert.

Ze zitten dus gevangen in een systeem wat mede door de EU gecreëerd is. Blijkbaar is het handelen in gebrande koffiebonen vanuit bepaalde landen naar EU verboden. Hierdoor wordt de marge op het branden gegund aan EU bedrijven. Indien de boer een optie had zouden ze in ieder geval kunnen kiezen wat ze gingen doen.