Hoe je koffie kan branden thuis

7 Koffiebranders voor thuis op een rij!

Er zijn verschillende manier om koffie thuis te branden. En het heeft vele voordelen. Enkele voordelen zijn het is goed voor de portemonnee. Je bespaart kosten omdat gebrande koffiebonen over het algemeen veel duurder zijn dan ongebrande koffiebonen.

Maar een niet onmiskenbaar voordeel is dat je niet geen met folie beklede of gelamineerde zakken en plastic ventiel meer krijgt bij het kopen van je koffie. Wat een goede impact heeft op het milieu.

En laten we niet vergeten dat het een leuke hobby is. mits je tijd over hebt voor een hobby. Hoe cool is het om je eigen gebrande koffie gemaakt op een mooie espresso machine voorzet aan je gasten. Ik denk dat ze meer dan één kop koffie zullen drinken 😉

Behmor 2020SR Plus

Behmor 2020SR Plus

Nee het is geen magnetron of oven. Het is toch echt een koffiebrander. Met zijn prijs van circa 450 euro is dit een instap model als het gaat om koffie branden.

Dit is de perfecte aanvulling voor elk huis of kantoor. De Behmor koffiebrander is een ideale oplossing voor iedereen die op zoek is naar een hoge kwaliteit, veelzijdige koffiebrander die gemakkelijk in gebruik is. Dit is een must have voor elke koffieliefhebber.

De Behmor 2020SR bekroonde thuis koffiebonen brander maakt het mogelijk om thuis ambachtelijk koffie te branden met nauwkeurige controle en rookonderdrukking.

De Behmor is ’s werelds eerste en enige 454 gram koffiebrander met ingebouwde rook onderdrukking technologie, die rook van de resulterende branding elimineert.

De 2020SR heeft een uiterst nauwkeurige, digitale temperatuurregeling de gebruiker in staat stelt om binnen enkele minuten het gewenste brandprofiel in te stellen.

Gene Café CBR101

Gene Café CBR101

De Gene Café is een betaalbare, kleine koffiebrander, ontworpen voor de thuis koffieliefhebber. Met een prijskaartje van circa 530 euro is deze net iets duurder dan de Behmor.

Het is een van de kleinste koffiebranders op de markt, maar groot genoeg om tot 300 gram koffie per keer te branden wat ongeveer tussen de 13-17 minuten duurt.

De tijd is eenvoudig instelbaar en dit geldt ook voor de temperatuur. Daarnaast is deze koffiebrander geluidsarm in gebruik. Waar je wel op moet letten is dat na het branden de brander gaat koelen maar dit gaat geleidelijk waardoor de bonen dus langer in warme lucht liggen wat zal resulteren in een donkerdere branding dan initieel gewenst was.

Quest M3S

Quest M3S

De Quest M3S lijkt al meer op een koffie brander zoals deze door de professionals gebruikt wordt. Het prijskaartje van circa 1895 euro is ook wat hoger dan de eerder genoemde koffiebranders.

De kenmerken en kwaliteiten die deze koffiebrander samenbrengt, vind je meestal alleen bij industriële koffiebranders. Met de Quest M3 koffiebrander is het namelijk mogelijk om tijdens het brandproces een monster uit de trommel nemen (wat vaak alleen bij de grote professionele koffiebranders mogelijk is).

De voortgang van het brand van de koffiebonen is ook te volgen via het kijkvenster, maar voor een echt goede beoordeling is het uitnemen van de bonen veel beter.

Daarnaast is het mogelijk indien nodig na beoordeling om de temperatuur handmatig te regelen.

De Quest M3S voegt daar een extra buitenste omhulsel aan toe om een verwarmingspad te creëren, stijgende hittetemperatuur, waardoor de koffieboon sneller karameliseerd. Met als resultaat dat dit de smaak van bonen mooier maakt.

Hottop KN-8828 2K+

Hottop KN-8828

Met een prijs van circa 2290 euro is deze brander bijna de duurste van het stel. De Hottop KN8828 lijkt meer op een koffiebrander zoals deze in de koffie industrie gebruikt wordt.

De Hottop koffiebrander is een trommelbrander zoals dat noemen. Dat betekent dat de bonen in beweging blijven gehouden door een draaien trommel in de brander. Hierdoor krijgen de bonen een meer egale branding wat de smaak ten goede zal komen. Veel commerciële branders zijn ook trommelbranders.

Daarnaast beschikt de Hottop ook over een koel gedeelte wat wederom een eigenschap is van alle commerciële koffiebranders. Het voordeel hiervan is dat de bonen sneller afkoelen wat het door gaar proces sneller beëindigd en resulteert in een branding die je voor ogen had.

De Hottop kan ook aangesloten worden op Artisan dat is een opensource (gratis) brand programma, waarin je heel de branding kan volgen en eventueel ook de branding kan simuleren.

Nadelen van deze brander zijn dat het van Chinese makelij is wat merkbaar is aan de kwaliteit van de koffiebrander, daarnaast produceert deze veel meer rook als de andere branders.

Aillio Bullet R1 V2

Aillio Bullet R1 V2

Dit is toch wel de eerste van het lijstje thuis koffiebranders welke er gewoon mooi uitziet. Maar met een prijskaartje van richting de 3590 euro is het ook een flinke investering.

De Aillio Bullet R1 is een state of the art koffiebrander met een capaciteit van 1 kg. Deze brander maakt gebruikt van inductie voor de verwarming van de trommel. Wat een zeer snelle en nauwkeurig aanpasbare manier van verwarmen is.

Daarnaast beschik de Bullet R1 over een infraroodsensor om de temperatuur van de bonen te meten. De temperatuur alsmede de luchtstroom en trommelsnelheid zijn allemaal regelbaar met de Aillio Bullet R1.

Ook de Aillio Bullet kan overweg met Artisan software, maar ook met Roast time software wat speciaal ontwikkeld is voor deze koffiebrander. En met de laatste kan je brandprofielen makkelijk met andere gebruikers uitwisselen.

Kaffelogic Nano 7e

Kaffelogic Nano 7e

New kid on the block als het om koffiebranders gaat met een prijskaartje van circa 1099 euro is hij ook nog redelijk betaalbaar.

In tegenstelling to de eerder genoemde trommel koffiebranders is de nano 7e een lucht brander, dat wil zeggen dat deze brander door gebruikt te maken van lucht de bonen in beweging houdt om zo een zo uniform mogelijke branding te krijgen.

De Kaffelogic Nano 7e heeft kan per batch (branding) circa 100 gram branden wat neerkomt op 1 tot 3 dagen voor de meeste mensen. Voeg je daar een usb stick en een app (Kaffelogi Profile management Studio) en je hebt de mogelijkheid om brandprofielen op te nemen of te uploaden naar de brander.

Giesen W1

Giesen W1 koffiebrander

Een “thuisbrander” van een fabrikant die bekent staat om zijn kwalitatieve koffiebranders. Als je deze koffiebrander aanschaft dan ben je geen starter op het gebied van koffiebranden of als je dat wel bent dan wil je er serieus mee aan de slag gaan.

Niet alleen vanwege zijn prijs kaartje (boven de 10k) maar ook vanwege de capaciteit. Met deze koffiebrander kan je eenvoudig de stap zetten naar het professioneel branden van koffie voor de verkoop. Deze brander kan namelijk tot 6 kg per uur branden.

De Giesen W1 is verkrijgbaar in verschilende uitvoeringen waaronder gas en electrisch. Kies je voor electrisch dan red je het niet met een gewoon stopcontact. Je pakt hem ook niet even uit de kast of verzet hem ven want deze brander weegt maar liefst 150 kg.

Het voordeel is dat dit merk met je mee kan groeien want de volgende stap is een W6 en W15 (beide winkelbranders) waarna je terecht komt bij de industriële koffiebranders van het merk.

Nog enkele belangrijke tips:

Koffiebranden is niet zomaar iets wat je even gaat doen. Het vereist oefening. Het beste is om te beginnen met de kleinst mogelijke hoeveelheid koffiebonen die je brander aankan, waarna je op kan schalen naar grotere hoeveelheden, let wel op wat je brander maximaal aankan.

Door te starten met kleinere hoeveel heden kan je leren hoe het brandproces gaat. En mocht de branding mislukken ben je niet een grote hoeveelheid koffie verloren.

Heb ook goed licht bij de hand, doormiddel buitenlicht (wisselend licht) of een lamp (constant hetzelfde licht) bij voorkeur de laatste. Door het gebruik van een constante lichtbron kan je makkelijker aan de hand van de kleur van de boon zien of hij al klaar is met branden.

Zorg ook voor goede ventilatie, er zijn namelijk onderzoeken geweest naar de impact van de rook/gas die vrijkomt bij koffiebranden op je lichaam. Beter safe then sorry.

Laat je brander nooit onbeheerd achter zelfs niet voor een klein momentje. Het zal niet de eerste keer zijn dat er op dat moment iets mis gaat en zeker niet de laatste.

Overzicht brand capaciteit thuis koffiebranders:

Naam koffiebranderMin capaciteit grMax capaciteit grAanbevolen capaciteit
Behmor 202SR Plus200450
Gene Café CBR10150250200 - 250
Quest M3S150300
Hottop KN-8828 2K+100300250
Aillio Bullet R1 V21001000300 - 1000
Kafeelogic Nano 7e100120
Giesen W11001500

Overzicht afmetingen thuis koffiebranders:

Naam koffiebranderGewicht KGWHoogteBreedteDiepte
Behmor 202SR Plus111.630
Gene Café CBR1015,51.300
Quest M3S10
Hottop KN-8828 2K+9750
Aillio Bullet R1 V217,61.500
Kafeelogic Nano 7e3,61.400
Giesen W11506.000

Add your first comment to this post