Koffiemolen

Koffiemolens voor thuis

We zullen een aantal verschillen op een rij zetten. Sommige van deze maler zijn een combinatie van twee eigenschappen. Over het algemeen kun je stellen dat je een combinatie van 3/4 met 5/6 gaat aanschaffen.

Binnen dat spectrum heb je weer vele gradaties in kwaliteit, grootte van de motor en maalschijven. De een nog beter als de ander. Maar ook hier geldt dat de meningen verdeeld zijn.

Soms is een keuze afhankelijk van de smaak die je uit de boon wil krijgen. Maar dan ben je toch al op een gevorderd vlak belandt.

1. Hand koffiemolen

De naam zegt het eigenlijk al. Deze koffiemolen bedien je met de hand, dat wil zeggen je doet er koffiebonen in en vervolgens draai je met je hand aan de hendel welke vervolgens een as rond draait.

Waaraan een maalschijf vast zit en je door te blijven draaien dus gemalen koffie krijgt. Uitermate handig πŸ˜‰ als er geen stroom is op de plek waar je koffie wil maken. Bijvoorbeeld als je onderweg bent of als je op vakantie bent.

Ze zijn er in diverse uitvoeringen en prijsklassen.

Als je onderweg bent in de natuur en geen stroom voor handen hebt

2. De hakselaar koffiemolen

Dit type koffiemolen is niet aan te raden. Je kent misschien wel die keuken bakjes met die 2 mesjes erin, waarmee je dingen fijn kan hakken. De hakselaar koffie molen lijk hierop.

Door deze koffiemolen te gebruiken krijg je geen uniform maalsel wat wel belangrijk is bij de bereiding van koffie. Je kan dus beter wat extra investeren en gaan voor een andere koffiemolen.

Mesjes die ronddraaien en de koffiebonen kapot maken

3. De platte schijven koffiemolen

Een koffiemolen die gebruik maakt van platte schijven. Je hebt hier voorstanders van en tegenstanders maar over het algemeen hebben deze koffiemolens minder retentie ivm minder hoge maalschijven dan een conische variant.

Een goed begin voor een koffiemolen en ook hier geldt dat er verschillende prijs klassen zijn. Van goedkoop tot zeer duur.

De prijs hangt o.a. af van de kwaliteit, maar ook kracht van de motor en daarnaast de afmetingen van de maalschijven.

Platte schijven links – Conische schijven rechts

4. De conische schijven koffiemolen

Een koffiemolen die gebruik maakt van conische schijven. Ook hier zijn voorstanders en tegenstanders.

Ze hebben meer retentie, wat wil zeggen er blijft meer koffie achter in de maalkamer. Maar worden wel minder snel warm dan platte schijven.

Over het algemeen gelden dezelfde regels als bij platte schijven malers als je gaat kijken naar de kosten, met de kanttekening dat de conische koffiemolens over het algemeen duurder zijn dan de koffiemolens met platte schijven.

5. De doser koffiemolen

Bij deze koffiemolens belandt de gemalen koffie in een soort dispenser (ook doser genoemd). Door aan een hendel te trekken valt de koffie in je portafilter.

Voorstanders geloven dat er hierdoor minder klontjes in de koffie zitten. Een nadeel is echter dat je sneller meer koffie maalt als nodig is.

Doserless links – Doser rechts

6. De directe koffiemolen / doserless

Bij deze koffiemolens belandt de gemalen koffie rechtstreeks in de portafilter. Hierdoor maal je altijd de juiste hoeveelheid koffie. Wat ideaal is in een thuis situatie.

Deze koffiemolen is verkrijgbaar met zowel platte als met conische maalschijven. Deze koffiemolens zijn over het algemeen iets duurder dan de doser varianten van dezelfde modellen.

Vaak zit er een optie op om 1 of 2 doseringen te malen afhankelijk van je filterbakje.

Add your first comment to this post