Wat is een koffieblend

Wat is een koffie blend nu weer?

Heel simpel gezegd is een blend, een mix van koffiebonen en deze samen vormen een blend.

1.Blends

In supermarkten of bij grote merken vind je vaak blends, dit omdat ze hierdoor de smaak kunnen garanderen door de blends steeds aan te passen zodat de smaak constant blijft.

Hoe bedoel je dat de blends aanpassen. Nou voor supermarkt en de grote merken is het zeer belangrijk dat de klant telkens weer dezelfde koffiesmaak voorgeschoteld krijgt.

Wat is een koffieblend
Koffieblend – verschillende soorten bonen van verschillende plantages en uit verschillende landen

Maar aangezien koffie een natuur product is wat afhankelijk van de weer invloeden van smaak varieert, kunnen ze door de blend aan te passen toch dezelfde smaak leveren.

Hiervoor maakt men onder andere gebruik van mensen met een zeer goede smaak welke precies weten hoe de blend moet smaken en wat ze moeten doen om de blend weer zo te laten smaken met andere koffiebonen.

Ook kunnen ze op deze manier de prijs en marge goed houden en zijn ze minder afhankelijk van schommelingen in de prijs en krijg de klant zo weinig te maken met prijswijzigingen. Want ook daar wil de doorsnee consument consistentie.

Ga je echter naar de speciaal zaken toe dan zie je naast blends ook single origin koffie bonen en single estate koffiebonen.

2. Single origin

Single origin, is een soort van blend maar dan van dezelfde boon, meestal uit hetzelfde land. Bijvoorbeeld dezelfde koffiebonen van alle plantages in Brazilië die dan onder één naam aangeboden worden.

Single origin – meestal koffie uit hetzelfde land van dezelfde boon

Het voordeel is dat de boeren de koffiebonen af kunnen leveren en betaald krijgen zonder verder van alles te moeten regelen met transporten naar het buitenland e.d. Ze zijn daarmee ook verzekerd van een inkomen.

Nadeel als je kwaliteit beter is kan je hier geen hogere prijs voor krijgen. Dus wil je voor kwaliteit en voor de hoogste opbrengst voor de boer dan moet je de volgende variant kiezen.

3. Single estate

Ga je nog een stapje verder dan single origin dan kom je uit op single estate. Deze koffie komt van één estate / koffieplantage . Dus om het plat te zeggen komt deze van één boer af.

Single Estate – koffie van één plantage

De boer heeft dus de mogelijkheid om zich onderscheiden van de andere boeren. Hij kan bijvoorbeeld zijn hele bedrijf anders inrichten en rekening houden met het milieu.

Als de boer het goed doet en er goede koffie van zijn estate afkomt kan de boer hierdoor meer verdienen en beter voor zichzelf en zijn medewerkers zorgen.

De smaak van de koffie kan wel van jaar tot jaar variëren maar dat vinden de meeste mensen niet erg en sommige zijn daar juist erg van gecharmeerd.

Add your first comment to this post