Arabica koffiebonen

2 meest voorkomende soorten koffiebonen

Koffiestruiken behoren tot de coffea familie, in het wild kunnen deze struiken meer op bomen lijken en wel tot 20 meter worden. In de teelt worden ze klein gehouden en lijken het meer struiken.

Koffie wordt in de meeste landen rond de evenaar geteeld Tussen de 25o noorderbreedte en 30o zuiderbreedte, men noemt dit ook wel de koffiegordel.

Voor de consumptie van koffie gebruiken we voor het meerendeel twee soorten van de koffieplant namelijk de Robuusta en de Arabica variant.

1. Robuusta koffiebonen

Robuusta is een kleinere koffieboon, welke ook ronder is als de arabica koffieboon. Daarnaast is hij ook krachtiger en harder van smaak dan de arabica.

De Robuusta groeit beter op de lagere warmere plekken ten op zichte van zijn familie lid. Daarnaast is hij beter bestand tegen schadelijke invloed van buitenaf.

De Robuusta wordt het meeste verbouwd in Afrika, Brazilië en Azië.

Over het algemeen wordt deze koffieboon gebruikt in de goedkopere blends. En wordt veelal machinaal geoogst. In veel snelfilter maling zit vaak ook robuusta koffiebonen verwerkt.

2. Arabica koffiebonen

De Arabica koffiebonen zijn wat ovaler van vorm. De kleur is vaak geelachtig to blauwgrijs. Deze struik heeft ongeveer een oppervlakte van 2 bij 2 meter nodig.

Deze koffieboon wordt het meeste verbouwd in Zuid- en Midden Amerika, met Brazilië als absolute kampioen productie van koffie.

Je ziet bij de Arabica koffiebonen vaker dat het type boon vermeld wordt, zo heb je bijvoorbeeld vast wel eens de volgende namen voorbij zien komen: Bourbon, Maragogype of Blue Mountain.