Koffiezetten

Koffie kan je op veel manieren zetten/maken. Dit noemen we een koffie zetmethode. Elke zetmethode geeft een andere smaak aan de koffie.

Maar dat niet alleen sommige koffie bonen worden speciaal gebrand voor een bepaalde zetmethode. Daarnaast is de maalgraad van de koffiebonen ook verschillende per zetmethode. Net als de zettijd van de koffie.

1. Koffiezet apparaat – snelfilter

Een snelfilter apparaat, verwarmt water welke vervolgens op de koffie neer druppelt. Het water zak vervolgens langzaam door de koffie heen.

Om te voorkomen dat er koffie maalsel in je koffie belandt gebruik je een papieren filter om deze tegen te houden, als het door de filter is dan valt het in de koffiepot.

Als alles goed is gegaan heb je een keurige koffie zonder koffie maalsel. Doe je iets fout bv de filter klapt dubbel dan belandt het maalsel wel in de koffiepot.

Als de koffie klaar is kan je gemakkelijk uit deze pot meerdere kopjes vullen met koffie. Je kan met deze manier van zetten een klein aantal kopjes maken maar ook een volle pot voor als je meerdere bezoekers hebt.

Stappenplan:

  1. Vul het water reservoir
  2. Doe de papieren filter in het filterbakje (tip: spoel deze voordat je er koffie in doet)
  3. Voeg koffie toe (iedereen heeft zijn eigen voorkeur)
  4. Zet de filter in de snelfilter apparaat
  5. Zet snelfilter apparaat aan
  6. Is hij klaar dan kan je de koffie pot uitnemen en koffie inschenken

Dit is jaren de meest bekende manier van koffiezetten geweest, voordat de Senseo pads en Nespresso capsules op de markt kwamen.

Wat de meeste mensen niet weten is dat je deze koffie ook bij koffie speciaal zaken kan kopen en dus niet alleen aangewezen bent op de supermarkt koffies.

Door gebruikt te maken van goede koffiebonen kan je op deze manier een uitstekende kop koffie zetten. Een espresso kan je er niet mee maken daarvoor moet je bij nummer 2 zijn.

2. Espresso machine

Deze zie je de laatste jaren steeds meer, er is ook steeds meer keuze. En de meeste zijn een ware blikvanger in de keuken. Heb je deze staan dan zijn er weinig mensen die niet een lekker bakje koffie of cappuccino willen.

Een espressomachine gebruikt druk om het water door een koffie puck heen te persen. Zoals de naam al zegt maakt deze machine een espresso en is niet de vergelijken met de koffie die wij gewend zijn.

Met een espresso machine alleen ben je er nog niet, wil je echt het meeste uit je koffiebonen halen dan is een koffiemolen aan te bevelen. Want koffie verliest langzaam zijn smaak als deze eenmaal gemalen is, het beste is dus om net genoeg koffie te malen vlak voordat je deze gaat gebruiken.

Er zijn verschillende soorten espressomachines beschikbaar, met verschillende functies, met bij behorende prijs verschillen.

3. French press

Waarschijnlijk ken je deze onder een andere naam, namelijk cafetière. Dit zijn dezelfde apparaten met een andere naam.

Hoe werkt dit dan, nou dat is vrij simpel:

  1. verwarm de french press (door er warm water in te doen en even later er weer uit te halen)
  2. voeg koffie toe (goed beginpunt is 30gr op 500 ml water)
  3. voeg water toe (circa 94 graden)
  4. roer het door elkaar zodat alle koffie nat is
  5. laat het even trekken (circa 4 minuten)
  6. Haal drijvende delen eraf (mag je ook overslaan)
  7. gebruik de bijgeleverde filter om het koffiemaalsel naar de bodem te duwen
  8. Laat even staan alvorens te serveren

Dit is een globale manier om te werken de grammen per ml, graden van het water en de zettijd kunnen verschillen naar gelang van je smaak.

De meeste bekende French Press zijn van glas in een ijzer loek houder. Deze hebben een stalen filter met aan de rand rond gedraaid ijzerdraad om het zo maar te noemen.

Maar deze variant heeft als nadeel dat er hierdoor toch koffiemaalsel in je koffie kan komen. Hier is niet iedereen fan van, dus goed om te weten.

Maar er zijn nu varianten waar deze filter vele malen beter is. Deze gebruiken een meer laags filter systeem met fijner gaatje en langs de rand een rubberen rand die beter afsluit tegen het glas of roestvrijstaal van deze french press uitvoeringen.

4. Aeropress

Heeft het iets weg van de french press? Ja en nee. Ja omdat in allebei de namen press zit. Nee omdat deze totaal anders werkt op het press / drukken na.

Dit is een ideale koffie zetmethode als je van spelen houdt. En daar bedoel ik mee dat je heel flexibel bent qua dosering, je maalsel en de druk die je uit oefent wanneer je de koffie maakt. Je bent dus super flexibel in het maken van koffie.

De aeropress gebruikt een papieren filter om te voorkomen dat koffiemaalsel in je koffie terecht komen. Het apparaat ziet er simpel uit en je zou denken dat het ook simpel is maar er is meer mogelijk dan je denkt en dit kan supere koffie opleveren.

Hoe werkt de aeropress:

  1. Doe de duwer in de brew kamer
  2. zet hem op de kop op een weegschaal als je precies alles wil afwegen, zo niet sla dit over
  3. voeg ca 12 gram koffie toe
  4. voeg 200 ml heet water toe
  5. voorzichtig roeren
  6. laat 30-60 seconden
  7. weer voorzichtig roeren
  8. Plaats een papieren filter in de filterdop
  9. Spoel deze uit en schroef op de aeropress
  10. Draai de aeropress snel maar voorzichtig om en plaats de filterdop op een kopje
  11. Druk de duwer voorzichtig naar beneden.

5. Mokkapot

Wie kent ze niet de schattige mokkapotjes die je op je fornuis kunt zetten. Meest bekende merk is Bialetti.

Met de mokkapot zet je een sterke kop koffie, welke gezet wordt door gebruik te maken van de stoom druk die ontstaat door het verhitten van het water onder in.

In tegenstelling tot wat de meeste denken is hij niet gemaakt om espresso mee te zetten. Maar door de hoge temperatuur geeft het de koffie een intense smaak.

Hoe gebruik je de mokkapot:

  1. giet water in het onderste deel van de mokkapot
  2. vul de filter met koffie
  3. plaats er een filter bovenop
  4. plaats beide filter in het onderste deel
  5. schroef het bovenste deel erop
  6. Plaats het potje op het fornuis
  7. Hou het zet proces in de gaten en haal het potje van het fornuis zodra de koffie begint te bubbelen
  8. Wacht tot de bubbels zijn verdwenen en serveer de koffie

6. Ibrik ook wel turkse koffie

Ibrik of beter bekent als turkse koffie, niet een zetmethode die je vaak bij mensen thuis ziet. Je kan deze koffie meerdere keren verhitten wat waardoor de bekende dikke structuur te voorschijn komt.

De Ibrik is bekent onder meerdere namen zoals, Briki, Rakwa, Kanaka, Finjan and Cezve.

Hoe zet je koffie met de Ibrik:

  1. doe water in de Ibrik
  2. Breng het aan de kook
  3. Verwijder van de warmte bron
  4. Doe koffie in de Ibrik
  5. Roeren
  6. Breng de Ibrik terug naar de warmtebron
  7. Verwarm terwijl je blijft roeren. (het begint te schuimen), het mag niet koken
  8. Schep wat schuim in een kopje en giet voorzichtig wat koffie erin
  9. Laat even staan en serveer
  10. Letop als je kopje bijna leeg is want daar zit koffie residu

7. Chemex

Chemex is een eigenlijk een pour over koffie. Het is een merk welke herkenbaar is aan zijn glazen pot met bamboe eromheen waar je hem makkelijk vast kan houden. Het ziet er mooi en elegant uit.

Het is een totaal concept, normaal heb je een pot en filter nodig, dit is alles in één. Je hebt enkel papieren filters nodig that’s it.

8. pour over

Pour over eigenlijk is dit een handmatige snelfilter om het maar even plat te zeggen. Je hebt een pot nodig, een filter houder en papieren filters. En natuurlijk een water koker om het water warm te maken.

Hoe werkt het:

  1. doe de papieren filter in de filterhouder en spoel de papieren filter om
  2. Zet hem op de pot
  3. Doe koffie in de filter
  4. Giet langzaam water op de koffie totdat deze volledig nat is
  5. Laat even staan
  6. Giet wederom water in constante beweging over de koffie totdat je de juiste hoeveelheid water hebt gebruikt.

9. Syphon

Syphon een manier van koffie zetten die je niet veel ziet. En zeker thuis niet. Tenminste ik heb hem nog niet bij iemand thuis gezien. Het is wel een mooi proces om te zien. Dit zie je ook niet zoveel hier.

10. Cold drip

De naam zegt het al koude drup, deze koffie wordt gezet over een lange periode. Het gebeurt doormiddel van druppels koud water welke op de koffie drup. Deze raakt langzaam verzadigd en op dat moment druppelt deze weer in een andere kom waaruit je kan schenken.

Je hebt hiervoor een cold drip toren nodig, mocht je die niet hebben dan zou je koffie en water kunnen mengen en deze overnacht in de koelkast kunnen laten staan. Deze moet je dan wel even zeven alvorens te gebruiken.

Het is niet hetzelfde als cold drop koffie maar dit is wel makkelijker te maken zonder investering.

11.Nitro brew

Is koude koffie welke via een soort biertap eruit komt. Men doet koude koffie in een fust en doet hier Nitro bij. Je ziet het niet zo veel hier maar in sommige landen kan je er niet omheen.