Koffiebonen bewaren

Alles wat je wil weten over het bewaren van koffie

Koffie bederft niet zolang het goed opgeslagen wordt, echter is dat niet het volledige antwoord want het gaat natuurlijk ook om de smaak. Daarom gaan we verder in op de materie hieronder.

Hoe koffiebonen bewaren

Koffie kun je het beste op een donkere droge plek bewaren. Daarnaast niet te warm (dus niet boven het fornuis) en zo dat het niet in contact komt met licht (dus geen glazen pot in de vensterbank)

Donkere plek
Niet te warm
Droge plek
Luchtdicht

Dit kan in een pot maar veel koffiebranders leveren de koffie ook vaak in zakken die weer dicht kunnen, deze zakken heten ook wel zip zakken.

Het voordeel van die zakken die de koffiebrander levert is dat er een ventiel, meer specifiek een eenweg ventiel in zit waardoor de gassen die van de gebrande koffie afkomen eruit kunnen en de zak niet kapot gaat door de druk die er anders op zou komen staan.

Dit gas komt met name vrij bij vers gebrande koffie naar verloop van tijd komt er steeds minder gas van de bonen.

Hoe lang kun je koffiebonen bewaren

Koffie kan onbeperkt bewaard worden mits goed opgeslagen. Maar nu denk je er staat toch een houdbaarheidsdatum datum op de koffie die ik koop.

Dat klopt er staat een houdbaarheidsdatum op de koffie. Dit is een verplichte datum van maximaal 2 jaar na branden van de koffiebonen.

Maar nu komt het belangrijkste als je koffie koopt kun je het beste vers gebrande koffie kopen. De koffie is namelijk het lekkerst als deze niet te oud zit. Het is namelijk zo dat koffie naarmate deze ouder wordt wel smaak gaat verliezen.

Ga je dan voor kwaliteit koffie dan is het zonde om deze twee jaar te bewaren omdat deze dan minder smaak zal hebben dan de koffie die vers gebrand is.

Nu horen we steeds meer geluiden dat te vers ook niet goed is en dat het punt van beste smaak vanaf week twee is na branden. Maar ook hier is smaak natuurlijk relevant.

Een scala aan mensen is tevreden met goedkope supermarkt koffie. Andere willen alleen weer verse door hun zelf gebrande koffie bonen.

Kan je koffie invriezen?

Jazeker, dat wordt steeds meer gedaan. Maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Aangezien een vriezer lucht omzet in ijs kristallen (de bekende witte aanslag in de vriezer). Dat komt omdat een vriezer erg droge lucht heeft.

Daarnaast kunnen we de degradatie van de koffiebonen niet geheel stil zetten omdat onze vriezers maar tot -20 graden gaan. Dat is niet genoeg om het proces van degradatie volledig stil te zetten maar wel genoeg om het proces aanzienlijk te vertragen.

Koffie invriezen – ja dat kan

Namelijk dat je niet een kilo zak moet kopen en deze erin moet gooien en vervolgens dagelijks de benodigde bonen eruit haalt. Dit heeft als resultaat dat ijs kristallen vrij spel hebben wat niet goed is voor de koffiebonen.

Wat je beter kan doen is het portioneren in hoeveelheden die je de maximaal de komende twee weken nodig hebt. Deze porties moet je dan zo verpakken dat er zo weinig mogelijk lucht bij zit/kan.

Dan gewoon de dag van te voren de koffie uit de vriezer halen en deze zonder open te maken laten ontdooien. Veel drink plezier.

Conclusie

Dus verse koffie is beter. Koop je veel koffie per keer om bv verzendkosten uit te sparen of omdat je niet zo vaak bij een koffiebranderij in de buurt komt om iedere keer verse koffie te kopen.

Dan is invriezen in porties bv 250 gram per portie of een ander aantal zolang je het maar binnen 2 weken gebruikt. Gebruik je nu bv 250 per twee weken dan is het misschien makkelijk om zakjes van 250 gram te kopen ipv 1 kilogram zakken. Deze zakjes kunnen dan gewoon zo de vriezer in.