Koffie en melk

Koffie + melk maak koffiemelk maar wat is dat eigenlijk?

Koffie en melk een goede combinatie zeker, er zijn veel dranken waar melk aan toegevoegd worden zoals een cappuccino om maar wat te noemen. Maar er zijn ook mensen die koffiemelk in hun koffie doen. Maar is die melk nu hetzelfde? Nee koffiemelk en de melk die in cappuccino gebruikt wordt is niet dezelfde melk.

Koffie met melk

Melkflessen

Er zijn vele variaties zo doen sommige mensen koude melk in hun koffie andere mensen warme melk en weer andere mensen koffiemelk. De eerste twee zijn hetzelfde alleen de ene is koud en de andere warm. Maar koffiemelk is wel degelijk een ander soort melk.

Wat is koffiemelk

Het is een ingedikte melk speciaal gemaakt voor in de koffie. Dit indikken heet geëvaporeerd, daarnaast is de melk ook gehomogeniseerd en gesteriliseerd. Er wordt geen suiker aan de melk toegevoegd.

Vroeger werd er vaker warme melk toegevoegd aan de koffie, maar hierdoor werd de smaak van de koffie verdunt waardoor men toen sterkere koffie zetten speciaal voor de warme melk.

Koude melk kan ook maar het gevolg is dat de koffie te veel afkoelt. Een oplossing hiervoor is koffiemelk. Door de melk in te dikken (onttrekken van water) krijgen we koffiemelk.

Als je weer net zoveel water toevoegt als er onttrokken was aan de koffiemelk krijg je weer gewoon melk, met de smaak van koffiemelk. Dat komt door de karamelisatie die heeft plaatsgevonden.

Koffiemelk kunnen we krijgen in pakjes, flesjes en cups. Daarnaast is er ook een soort als poedervorm beschikbaar.

Wat voor melk in cappuccino

Melk en melkschuim wordt gelijktijdig in de espresso geschonken

Maak ik ook cappuccino met koffiemelk? Nee meestal wordt er een volle melk gebruikt omdat je hiermee de lekkerste melk en het mooiste schuim mee kan maken zodat de cappuccino verrukkelijk wordt.

Omdat er ook mensen zijn die niet tegen melk kunnen zijn er steeds meer alternatieven beschikbaar zoals amandel melk en soja melk om er maar een paar te noemen.

Een cappuccino bestaat voor 1/3 uit espresso en 1/3 uit warme melk en 1/3 uit melk schuim waarbij de melk en espresso vermengt met elkaar zijn.