Kopi Luwak koffie

Wat is Kopi Luwak koffie.

Kopi luwak koffie is het resultaat van een proces waarbij de koffiebonen worden opgegeten door een civetkat. Waarna ze weer uitgepoept worden. Dan worden ze verzameld en klaar gemaakt voor gebruik.

Herkomst van de naam Kopi Luwak is: Kopi is Indonesisch voor koffie en Luwak is de lokale naam van de civetkat.

Uitleg wat Kopi Luwak koffie is.

Wat is kopi luwak koffie, Kopi luwak koffie is een van de duurste koffiesoorten ter wereld, maar ook een van de meest zeldzame.

De koffie prijs varieert tussen de 200 en 600 dollar per kilo, voor wilde Kopi Luwak vraagt men circa 6600 dollar per kilo.

Deze koffie werd bij toeval ontdekt toen een wilde kat, civetkat genaamd, de boon opat. Wanneer de civet de boon verteert, gaat de boon door zijn spijsverteringskanaal en komt terecht in de uitwerpselen.

Civet cat vrij
Civet kat

De uitwerpselen worden verzameld en verkocht aan coffeeshops over de hele wereld. Waarom is kopi luwak koffie zo duur? Het proces van het verzamelen en verkopen van kopi luwak koffie is zeer arbeidsintensief.

De uitwerpselen moeten worden verzameld van wilde katten die leven in de bergen van Sumatra, Indonesië.

Kopi Luwak koffie

Waarom geen Kopi luwak drinken

Allereerst omdat er het erop lijkt dat de koffie alleen verkocht wordt door het verhaal dat erachter schuil gaat. En de exclusiviteit die er zou zijn door het moeilijk verkrijgbaar zijn van de koffie.

Er is zelfs een test geweest door koffie te maken van dezelfde bonen die wel door de civetkat is gegaan en die niet door de civetkat is gegaan. Het bleek dat de koffieboon die niet door de civetkat ging beter smaakte.

Waarom geen Kopi Luwak kopen

De eerste en belangrijkste reden om geen Kopi Luwak te kopen is dat ze tegenwoordig in tegenstelling tot vroeger de civetkat in kooitjes houden en deze koffiebessen voeren.

Civet kat in kooi
Civetkat in gevangenschap

Hierdoor heeft de civetkat een onaangenaam leven en geen keuze aan welke koffiebessen hij opeet en weinig beweegruimte.

Daarnaast is de kans op fraude natuurlijk veel groter geworden naarmate de prijzen hoger zijn.