Portafilter

Wat is een Piston (uitleg)

Als je het over piston hebt dan bedoelen veel mensen een portafilter. Maar beide zijn totaal verschillende dingen.

Piston (wikipedia)

Niet zo veel ervaringen met piston daarom hieronder even wat wikipedia erover te melden heeft:

Een zuiger (ook wel piston genoemd) is een onderdeel van een zuigermachine, dat in een cilinder heen en weer kan bewegen. Door de beweging wordt een vloeistof of gas verplaatst, of gecomprimeerd, dit bij pompen en compressoren. Bij motoren wordt door gassen arbeid uitgeoefend op de zuiger, die arbeid kan dan overgebracht worden op andere onderdelen, bijvoorbeeld de krukas. In machines waar de zuiger een cilinder- of ovale vorm heeft, is de zuiger dikwijls met de drijfstang (of zuigerstang) gekoppeld aan de krukas. Om de zuiger zitten vaak zuigerveren die ervoor zorgen dat er een goede afdichting is tussen de cilinderwand en de zuiger (compressieveren en olieschraapveren) en dus tussen beide kanten van de cilinder.

Portafilter

De meeste mensen gebruiken het woord piston als ze het over portafilter hebben. Een portafilter is de drager van het filterbakje, welke je in de espressomachine draait.

Ja het is vrij simpel. Ze zijn er echter wel in verschillenden afmetingen en designs. Meestal afhankelijk van de machine.

De standaard maat voor een espresso filterbakje is 58mm maar sommige fabrikanten hebben hun eigen afmeting meestal kleiner dan 58mm.

Onderling zit er ook verschil tussen het uiterlijk van de portafilter van verschillende fabrikanten.

Daarnaast kun je tegenwoordig ook je portafilter custom maken door bijvoorbeeld houten handvaten te laten maken. Hier een lijst met 3 mooie espressomachines voor thuis.