Slayer espresso

Met dure espresso machine zet ik betere koffie?

Sorry maar helaas zo simpel is het niet. We zullen onderscheid maken tussen volautomaten en espresso machines.

1. Volautomaten

Het kan inderdaad zo zijn dat je met een duurdere volautomaat beter koffie kan zetten, maar dit is niet altijd zo.

Het prijs verschil kan zit hem ook vaak in de mogelijkheden van de automaat. Denk hierbij aan de sterkte regelen, of de grote van de kop. Of verschillende soorten dranken, of melk opschuimen om maar wat te noemen.

Daarnaast kan het zo zijn dat de ene machine meer opties heeft maar de andere toch duurder is, dit zou o.a. kunnen komen door:

  1. merknaam , bepaalde merken zijn nu eenmaal duurder
  2. er zijn betere onderdelen gebruik wat de prijs verhoogt
  3. apparaat heeft langere levensduur

Met een volautomaat heb je minder variabelen dus is de kans zeker aanwezig dat een duurdere betere koffie maakt, maar dit hangt mede af van de bonen en de afstelling.

Maar is dat allebei goed geregeld dan kan iedereen in het huishouden een goede bak zetten, wat totaal niet het geval is bij een espressomachine

2. Espressomachines

Het is inderdaad mogelijk dat je met een duurdere espressomachine betere koffie kan zetten. Maar er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

a. Ervaring

Als je voor het eerst koffie gaat maken op een espressomachine en je hebt totaal geen idee van wat je aan het doen bent, dan zal je geen betere espresso zetten op een dure espresso machine. Of je hebt beginnersgeluk.

Heb je ervaring dan is het zeker mogelijk om betere koffie uit een duurdere machine te halen, maar dat is niet gegarandeerd.

b. Koffiebonen

Een belangrijk aspect van betere koffie is, de kwaliteit van de koffiebonen. Heb je een hele slechte kwaliteit koffieboon dan gaat een dure machine dit niet recht breien.

Heb je ervaring, goede koffiebonen en een dure machine dan is de kans groot dat de koffie beter is dan op een goedkope machine.

c. Koffiemolen

Een goede koffiemolen is een must, met namelijk slecht gemalen koffie of oude gemalen koffie ga je geen betere koffie zetten.

Je moet natuurlijk nog wel weten hoe de gemalen koffie moet zijn, namelijk niet te grof en niet te fijn.

d. Dosering en zettijd

Als je weet hoe je moet doseren en weet hoe je koffie moet zetten, dan is de kan groot dat je met een duurdere machine betere koffie gaat maken.

3. Waarom

Waarom ga ik geen betere koffie zetten als ik een betere machine heb. Als je start heeft de duurste machine geen effect op de kwaliteit van de koffie. Zoals je hierboven hebt gelezen hangt is het niet één factor die bepaald of je koffie goed wordt of slecht, maar meer teamwork.

Laten we het met sport vergelijken:

  1. Tennis, als jij de duurste tennis gear koopt ga je dan meteen Roland Garros winnen. Nou denk het niet je zal er toch voor moeten trainen namelijk en dan heb je ook nog talent nodig anders gaat het echt niet lukken
  2. Stel je mag auto rijden en ik zet je in de auto van Max Verstappen, dan betekend dat niet meteen dat je ook super snel rond het circuit kan, waarschijnlijk haal je de eerste bocht niet eens.
  3. Stel je bent FC Volendam en Messi komt transfer vrij over van Barcelona, dat betekent niet meteen dat FC Volendam de Champions League gaat winnen.
  4. Of ga je met de Beste golfclub meteen hole in ones slaan op elke baan, geloof het niet

Er komt dus meer bij kijken dan alleen maar dure espresso spullen.

4. Pro vs Noob

Ben je een professional of zeer ervaren espresso maker. Dan is het wel mogelijk om het meeste uit de goedkopere apparatuur te halen.

En met alle waarschijnlijkheid zal een pro op goedkope apparatuur betere koffie zetten dan een leek op professionele apparatuur.

Er zit dus maar één ding op en dat is leren en oefenen en oefenen en oefenen. Wil je meer leren kijk dan op dit forum: koffiepraat