Barista

Je hoort de term Barista regelmatig voorbij komen, maar wat is de betekenis nu precies. Laten we even een woordenboek induiken voor de betekenis:
 horecamedewerker die gespecialiseerd is in het bereiden en serveren van koffie

Ok dat is nogal een simpele betekenis, dus als iemand altijd de koffie maakt in een horeca bedrijf is hij dan meteen ook een barista?

Binnen dat horeca bedrijf misschien wel maar ten op zichten van een echte barista uit een ander bedrijf waarschijnlijk niet.

Sommelier

Iemand die veel verstand heeft van wijn kan een sommelier genoemd worden. Eigenlijk is een barista een sommelier voor koffie.

De barista maakt en serveert niet alleen koffie. De barista weet alles over koffie. Zo weten ze welke boon voor welke zetmethode te gebruiken.

Weten ze precies welke maling waarbij hoort en weten ze precies hoe de koffie gezet moet worden met betrekking tot de gebruikte zetmethode. Vaak tot op de graden van het water en de grammen van de koffie aan toe.

Zo zijn er veel barista’s die je alles precies kunnen vertellen over de koffieboon en waar deze vandaan komt. Soms zelf tot de naam van de boer aan toe.

Dus mag je iemand die koffie maakt een barista noemen? Nou laten we dat maar niet doen want een echte barista doet en weet veel meer van koffie en hier zouden we hem of haar echt te kort mee doen.

Immers als ik een spijker in een plank sla ben ik nog geen timmerman toch?!

Een barista is een vak apart en we zouden meer respect moeten hebben voor de mensen die ons dagelijks kopje koffie voor ons maken. Zeker als je deze ook nog eens super lekker vind.