4 M’s in de koffiewereld

Wat betekenen de 4 m’s?

Regelmatig lees je ergens dat de 4 m’s het belangrijkst zijn als je met koffie bezig bent. Maar niet iedereen weet natuurlijk wat dat betekent daarom hieronder meer informatie zodat ook jij vanaf nu weet wat het betekent.

1ste M – Melange (Miscela)

Met melange worden de koffiebonen bedoeld die je gebruikt. Als je een slechte kwaliteit koffiebonen gebruikt zal je hier nooit een goede koffie van zetten. Natuurlijk is de definitie slecht en goed persoons gebonden. Want wat de een goed vind is voor de ander slecht.

Maar laten we het zo duidelijk proberen te maken dat iemand van slechte koffie over het algemeen geen goede koffie kan maken, maar dat iemand van goede koffie wel slechte koffie kan maken.

Maar het komt erop neer dat jij bepaalt of je de kwaliteit van de bonen goed of slecht vind, zeker als je dit thuis zelf moet drinken. Dan is maar één ding belangrijk en dat is dat jij geniet van de koffie die je drinkt.

Voor iedereen die meer wil weten over de verschillende soorten koffiebonen.

2de M – Maalsel (Macchinadosere)

Met het maalsel bedoelen we hoe fijn de koffiebonen gemalen zijn. Voor elke zetmethode is een andere maling nodig, deze kan variëren van heel fijn tot grof.

Kies je dus voor een hele grove maling voor het bereiden van espresso dan gaat dat geen goed bakkie opleveren.

Ga je voor een superfijne maling voor snelfilter dan bestaat de kans dat je koffie, die vast niet te drinken is, naast de pot belandt inplaats van erin.

3de M – Machine (Macchina)

Met de machine bedoelen we het apparaat waarmee je de koffie gaat maken. Het is zeer belangrijk dat je een schoon apparaat gebruik.

Als we kijken naar espresso dan is het ook super fijn als het apparaat een constante temperatuur kan leveren.

Heb je een duurder apparaat tot je beschikking dan is het ook mogelijk om bv met de druk te spelen om zo nog meer uit de koffie boon te halen.

Er zijn tegenwoordig zoveel meer mogelijkheden om met parameters te gaan spelen op espresso gebied, zoals temperatuur, druk en tijden. Dat er een hele nieuwe manier van koffie maken bij is gekomen.

Maar allemaal hebben ze hun eigen fan base. Niet iedereen houdt bv van zure koffie of van chocolade tonen in de koffie.

4de M – Meesterhand van de zetter (Mano)

De meesterhand van de zetter, heeft denk ik geen uitleg nodig, hier bedoelen we de Barista mee. De zetter zou het beste uit de koffieboon moeten kunnen halen, immers kiest deze zelf de koffieboon uit.

Hij kan dus het maximale uit de koffie halen. Soms laat deze meesterhand de koffie speciaal branden voor een bepaalde zetmethode. Dit kan een win win situatie opleveren.

Natuurlijk wel afhankelijk of jij hem lekker vind maar smaken verschillen.

5de M – Onderhoud heM 😉 (Manutenzione / Maintenance)

Onderhoud natuurlijk is dat niet met een M vandaar dat ik er onderhoud hem van gemaakt heb. Hiermee wordt dus het onderhoud van de machine bedoelt.

Want op een vieze espressomachine kan je geen lekkere koffie maken. Ook als is de rest wel goed je zult het toch merken ten opzichte van een schone goed onderhouden espresso machine.

6de M – sMaak

Dit is eigenlijk geen M maar een S, maar ik denk dat dit toch één van de belangrijkste is. Want wat heb je eraan als je alles perfect doet en het beste uit de koffieboon haalt, maar je de koffie niet lekker vindt.

Dus maak vooral koffie die jij lekker vindt, komen er klanten bij je dan is het misschien handig als de klanten de koffie ook lekker vinden, immers heb je er niks aan als jij de koffie lekker vindt maar de klanten blijven weg.

Add your first comment to this post